XB-70

FrankYeahLeave a Comment

“De North American XB-70 Valkyrie was een experimentele bommenwerper, die tussen 1964 en 1969 werd gebruikt door de United States Air Force. Vanwege politieke, financiële en technologische tegenslagen kwam het project niet goed van de grond en werd dit toestel nooit operationeel.” ~ Wikipedia

Waarom ik fan ben? De XB-70 symboliseert het megalomane hoogte- en snelheidsdenken van de VS tijdens de koude oorlog. Dit leverde twee onwaarschijnlijk dure vliegtuigen op die alle natuurkundige wetten tartten. Voor de goede orde; de welbekende en berucht snelle Concorde bereikte een topsnelheid van 2388 kilometer per uur. De XB-70 vloog ruim 1000 kilometer sneller. En 7000 meter hoger.

Het mooiste van de XB-70 is de tragiek erachter: Twee stuks gebouwd. Anderhalf miljard dollar per stuk. Ontworpen om niet stiekem maar juist met veel bombarie vijandelijk gebied binnen te denderen. Te snel om te onderscheppen, te hoog om te beschieten – dacht men. Tijdens de testfase bleek namelijk dat de Russen over afweergeschut beschikten die de XB-70 makkelijk zou kunnen raken. Tot overmaat van ramp stortte een van de beide vliegtuigen neer tijdens een fotovlucht boven eigen grondgebied – na een botsing met een F-104 Starfighter, welhaast de lelijkste straaljager ooit. De lelijkste was namelijk de XB-70 zelf.

XB-70 vlak voor de fatale botsing met een F-104

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.