Maak het startups niet te makkelijk

FrankOpinieLeave a Comment

Nederland houdt van ondernemers. Er zijn diverse regelingen die het ondernemen aantrekkelijk (moeten) maken. Als het aan D66 ligt, komen er meer van die regelingen. De politiek wil daarmee vooral stimuleren dat meer startups worden opgericht. Ik ben geen voorstander van deze plannen. Startups moeten het niet te makkelijk hebben. Dat maakt ze minder aantrekkelijk voor investeerders.

Voor de goede orde: Startups zijn organisaties die zich met een vernieuwend product of een innovatieve dienst op een nieuwe markt of behoefte storten. Een nieuwe slagerij is dus niet automatisch een startup. Een slagerij die vlees 3D-print op basis van baardhaar en hashtags, wel. Startups zijn dus hoofdzakelijk gebaseerd op een innovatief idee.

Reddende engel

Met een idee kan je niet aankloppen bij potentiële investeerders of partners. Om ideeën investeerbaar te maken, zoeken nieuwe startups daarom eerst naar zogenaamde angel investors. Zij investeren geld en expertise in het concretiseren van het idee, het maken van een solide business plan en het optuigen van een slagvaardige organisatie. Nogal belangrijk dus.

Angel investors lopen veel risico. Ze geven namelijk geld aan oprichters die ze niet kennen met ideeën die nog niet zijn uitgedacht. Om hun risico te beperken, kijken angel investors liever kritisch naar de oprichters dan naar hun ideeën. Welnu; angel investors gaan het liefst in zee met oprichters die eigenlijk een hekel hebben aan investeerders: Ze houden van oprichters die zich liever niet afhankelijk maken van derden en zelf het kloppend hart van de startup willen zijn. Investeerders noemen dat bootstrapping.

Bootstrapping begint zelden als vrije keuze. Wanneer oprichters geen geld hebben om mensen in te huren, zullen ze al het werk zelf moeten doen. Voor startups is dat gunstig want oprichters die zich structureel bezig houden met tijdrovend werk zoals het werven van nieuw talent en het bemannen van een helpdesk, garanderen steevast meer talent binnen de organisatie en meer tevreden klanten erbuiten.

Meer wind van voren

Terug naar de plannen van D66. Die moeten het Nederlandse startups dus gemakkelijker maken. Door alle kortingen en vrijstellingen zullen oprichters echter sneller geneigd zijn om belangrijke taken over te dragen aan derden. Hun DNA zal minder zichtbaar zijn en de strategische keuzes daardoor minder sterk. De kans op talentloze collega’s en ontevreden klanten zal stijgen. En de angel investor? Die zal zich bij zulke startups stevig achter de oren krabben voordat hij zijn portemonnaie trekt.

Update 11 mei 2015 – Techcrunch onderschrijft de stelling: startups met een hardwerkende oprichter blijken aantrekkelijker voor investeerders. – link

Update 13 mei 2015 – Sprout komt tot dezelfde conclusie in haar “7 kenmerken van succesvolle startups” – link

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.