Kom maar efkes wisselen Woutertje

FrankMeh, OpinieLeave a Comment

De Nederlandse politiek lijkt digitale thema’s niet langer te schuwen. Vooral D66 grijpt steevast de microfoon wanneer ergens een digitaal thema wordt uitgelicht. Begrijpelijk, omdat digital veel jonge en hoogopgeleide mensen interesseert. De inbreng van de politiek snijdt echter niet altijd hout. Dat is gevaarlijk – als je het mij vraagt – omdat politieke uitspraken innovatie kan hinderen of zelfs tegenhouden.

Eerder schreef ik al over de startup-bv, een rechtspersoon die Nederland aantrekkelijker moet maken voor startups. Gisteren was het weer raak. D66 riep deze keer iets over het kostenverschil van online betaalmethoden. Deze moeten volgens Wouter Koolmees, vice-fractievoorzitter bij de Democraten, zo snel mogelijk weg. Webwinkeliers mogen dan geen extra kosten heffen voor een creditcardbetaling. Onzin natuurlijk. Met de meeste creditcards ben je namelijk automatisch verzekerd tegen oplichting, diefstal of beschadiging. Een service met meerwaarde waar best iets tegenover mag staan. Een service die iDEAL bovendien niet biedt. Wordt dat dan ook verplicht gesteld?

Populistische proefballonnen

Het gelijktrekken van betaalkosten is even onnodig als koddig. Er valt namelijk niet te controleren of webwinkels kosten doorberekenen voor bepaalde verzend- en betaalmethoden. Daarvoor moet je namelijk in hun boeken duiken. In dat geval zullen webwinkeliers betaalkosten simpelweg in de producten gaan doorberekenen, waardoor iedere klant evenveel gaat betalen voor een transactie. Dan betaalt een iDEAL-klant dus de betaalkosten van een creditcard-klant, die er veel meer service voor terug krijgt. Gelijktrekken van betaalkosten zal iDEAL een stuk minder interessant maken en ervoor zorgen dat meer euro’s via – of richting – buitenlandse banken en betaaldiensten lopen. En dat is slechts een van de vele denkbare bijwerkingen.

Schermafbeelding 2015-09-08 om 12.42.10

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.