Gelijk oversteken

FrankOpinieLeave a Comment

Onlangs in het nieuws: Iemand bestelt online voor 1511,37 euro aan computeronderdelen. De algemene voorwaarden benadrukken dat de verkoper op basis van vooruitbetaling levert. De koper vindt dat toch niet leuk en stapt naar de rechter. Die stelt de koper in het gelijk en verplicht de verkoper om vooruit te leveren.

Hoe het recht online soms krom is
Een bijzondere uitspraak. De verkoper biedt de producten namelijk gunstig aan omdat hij geen debiteurenrisico loopt en geen afhaalpunten heeft. De koper kiest deze laagste prijs maar verplicht de verkoper vervolgens alsnog tot het nemen van dat risico. Heeft de verkoper dan niet het recht om zijn prijs bij te stellen op basis van deze nieuwe uitgangspunten? Ik vind van wel.

Het wordt nog mooier: De rechter zou anders hebben geoordeeld wanneer de webshop andere betaalmogelijkheden had geboden. Dat staat in het vonnis. Veel webshops bieden die mogelijkheden wel. Op zich een goed alternatief, vanuit de consument bekeken. Bij betaling met creditcard of Paypal zijn de goederen namelijk automatisch verzekerd en bij factoringdiensten zoals Klarna of AfterPay betaal je pas nadat je de zending hebt ontvangen. Veiliger kan niet. Goedkoper overigens wel.

Webshops berekenen hun kosten voor Paypal (3,4%) en Creditcard (2,8%) doorgaans in de bruto verkoopprijs van hun producten. Zo belanden de kosten voor een vertrouwde transactie dus toch weer bij de klant. Ook bij de klanten die wel via iDEAL betalen. Op zich dus niet zo vreemd dat veel websites dit zo doen. Hun klanten verzekeren zichzelf tegen de risico’s en de webshops voldoen automatisch aan de wet.

Het kan anders
Deze wet jaagt webwinkeliers en webwinkelaars dus op kosten. Onnodige kosten, als je het mij vraagt. Wanneer de overheid webshops en consumenten beter tegen elkaar wil beschermen, kan ze beter investeren in een online kredietregister. Een site die alle Nederlandse leverings- en betalingsmores registreert en vertaalt naar een risicoscore van shops en shoppers. Op basis van die score, kan iedereen vervolgens zelf bepalen aan wie ze leveren of betalen – en onder welke voorwaarden. Van de miljoenen die we zo besparen op betaalproviders, kredietverzekeraars en achterhaalde webshopkeurmerken, moet een goed systeem te maken zijn. Een systeem op basis van vertrouwen in plaats van argwaan. Wie doet er mee?

Noot: Dit artikel is eerder op intressant.nl gepubliceerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.