Bewust bedrijven bang maken? Ik?

FrankOpinie, Quote, WillekeurigLeave a Comment

Ik werd onlangs geïnterviewd voor Magazine Noord – een bijlage van Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden. Het verslag van dat interview – geschreven door Jean Paul Taffijn – dat ook op het digitale Noordblog verscheen, valt te lezen na de ‘lees-meer‘.

Het is geen makkelijk tijdsgewricht waarin we leven. De technologische ontwikkelingen volgen elkaar in razend tempo op. De wereld verandert, de markten verkennen nieuwe richtingen. Dat biedt grote kansen voor ondernemingen. Maar bij grote kansen horen diepe valkuilen. En daarin gaat menig bedrijf de komende jaren vallen.

Bangmakerij? „Ja, dat is het wel een beetje. Maar heel bewust”, zegt strateeg Frank Booij van full service internetbureau TRES uit Heerenveen. Dat staat althans op zijn visitekaartje. Hij wordt ook wel trendwatcher genoemd. Zelf zegt hij dat zijn bedrijf betaald wordt voor het voorhouden van een spiegel.

Bewuste bangmakerij dus. „Je zou het ook een uit realisme geboren waarschuwing kunnen noemen. Ik kom het in de dagelijkse praktijk tegen dat ondernemingen worstelen met hoe ze met alle vernieuwingen moeten omgaan, hoe ze ervoor kunnen zorgen dat ze over 10 jaar nog bestaan.”

„Ondernemingen, vooral bedrijven die al een tijd bestaan, hebben meestal best de notie dat ze er iets mee moeten. Ik zie twee veelvoorkomende reflexen, die allebei voortkomen uit het gevoel dat er zo veel nieuwe dingen komen, dat het bos door de bomen niet meer te ontdekken is. Die reflexen zijn ook een uiting van angst. Angst dat de disruptor in de markt al in de zijspiegel te zien is. Angst om ingehaald te worden door vernieuwers.”

De reflexen: „Ofwel een ondernemer trekt de gordijnen dicht, doet nergens aan mee en hoopt dat het goed komt, ofwel de ondernemer jaagt achter alle ontwikkelingen aan. Dat laatste kan even funest zijn als het eerste.”

“Als je al die zijwegen wilt berijden, dan ga je enorm slingeren”Frank Booij

Het gevaar is namelijk dat zulke bedrijfsleiders zonder enige richting alle nieuwe technofoefjes aan hun bedrijf hangen. Of dat ze opeens van alles tegelijk uitproberen om geen marktaandeel te verliezen. „Zie het als een weg met afslagen. Als je al die zijwegen wilt berijden, dan ga je enorm slingeren. Je vergeet de weg naar voren te blijven volgen. En dat is toch waar je heen moet.”

Voorbeelden te over van bedrijven die in die valkuil vielen. „Ik denk meteen aan V&D en Hema. Die hebben lange tijd net gedaan of er niets aan de hand was in de markt. Toen het al te laat was, gingen ze zich in allerlei bochten wringen om de klanten maar te behouden. Nieuwe winkelvloeren, nieuwe websites, aangepaste formules. Dat gaat niet meer werken, vrees ik. De tijd dat het vanzelfsprekend was om naar een van die winkels te gaan voor je spullen, is voorbij. Dat is de ontwikkeling die al lang geleden werd ingezet, maar die te laat onderkend is.”

Maar wat moeten ondernemingen dan? Niets doen is geen optie, alles doen is ook fout. „Er is een alternatief, namelijk alleen doen wat goed voor je is, een keuze maken uit de nieuwe mogelijkheden. Je moet alleen dingen doen die bij de basis van je bedrijf passen. En de rest lekker laten gaan. Dat is waar ik bedrijven bij help.”

Hulp daarbij is broodnodig, want het vergt nogal wat. Het moeilijkst: een antwoord op de vraag ‘wat is de basis van mijn bedrijf, wat zijn mijn doelstellingen?’ „Heel veel bedrijven hebben daarover eigenlijk geen idee. Hun onderneming is in de loop van de jaren geworden wat het is. Met succes vaak. De kern is totaal uit het oog verloren. Maar als je iets wilt, als je succesvol wil blijven, moet je die snel zien te vinden.”

Doe het maar eens, jezelf een spiegel voorhouden. „Dat is ook hartstikke moeilijk. Maar het is essentieel om erin te kijken. Alleen als je weet wie je bent, wat je wilt, kun je een slag maken richting toekomstbestendigheid. Oudere bedrijven hebben vaak veel waarde opgebouwd en een voorsprong op de concurrentie. Nu is het zaak die aan te wenden om morgen nog te bestaan.”

Makkelijk gezegd. Booij en zijn collega’s pellen een heel bedrijf af, gaan op zoek naar de kern, naar de strategie, naar de uitgangspunten. Pas als die duidelijk zijn, kan worden nagedacht over op welke manier daar online toepassingen bij van pas komen. En welke toepassingen. „Soms schrikken klanten wel eens ja. Die willen dat we een websiteje bouwen, maar zitten even later als het ware in de stoel van de psycholoog. Maar ik merk steeds meer dat ondernemingen zelf de urgentie inzien en juist daarom bij ons aankloppen.”

“Open de luiken, loop de kantjes er niet af, wees authentiek”Frank Booij

Een medicijn tegen toekomstangst is kortom heel individueel. Toch zijn er best algemene do’s en dont’s te definiëren. In een paar woorden: open de luiken, loop de kantjes er niet af, wees authentiek.

„Bedrijven moeten zich openen voor de buitenwereld. Luisteren wordt steeds belangrijker. Volgens mij is dat dé ontwikkeling van nu. Naar klanten, maar ook naar medewerkers. Kijk naar een bedrijf als Coolblue. Dat opent nu fysieke winkels, omdat de klanten daar behoefte aan hebben. Dat is de enige drijfveer.”

„Dat is een groot verschil met de Mediamarkt, die angstvallig vasthoudt aan grote winkelpanden, omdat ze zo veel in stenen heeft geïnvesteerd, omdat ze zoveel personeel heeft. Maar welke klant heeft behoefte aan een eindeloze serie wasmachines in het centrum van de stad?”

„Luisteren naar personeel wordt ook steeds belangrijker. Medewerkers zoeken ruimte om te ondernemen binnen bedrijven. Zeker de jongere generatie noemt dat als een van de belangrijkste redenen om bij een bedrijf te blijven. Inspraak. In een tijd dat zeker technisch personeel lastig te vinden is, moet iedere onderneming daar iets mee. Met maatschappelijk verantwoord ondernemen ook. Dat vindt de generatie van nu van belang.”

„Hard werken is wat bedrijven moeten doen. Willen je klanten dat de helpdesk ’s avonds bereikbaar is? Regel dat dan. Wie er de kantjes af loopt, gaat ten onder. Gerecyclede marketingcampagnes, foto’s en teksten? Dat is te makkelijk. Mensen pikken dat niet meer. Je zult harder je best moeten doen.”

“Mensen hebben de bullshitdetector op 10”Frank Booij

„Authenticiteit is straks essentieel. Mensen hebben de bullshitdetector op 10. Ze geloven niet meer zo maar alles wat je zegt. Je hele bedrijf moet hetzelfde uitstralen, je boodschap moet overal terugkomen. Zend je dat je de klant op nummer één hebt staan? Dan moet je altijd bereikbaar zijn, nooit verzaken. Breng je naar buiten dan je verantwoord bezig bent? Dan is een stickertje op je raam niet genoeg. Daar trapt niemand meer in. Je zult echt aan verantwoorde projecten moeten deelnemen.”

Pfoei. Zijn we ten dode opgeschreven allemaal? „Welnee. Het Noorden heeft eigenlijk een mooie positie. Authentiek. Wij staan bekend als mensen die doen wat ze zeggen. Van mij mogen ze dat nog iets harder schreeuwen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.